Alapítványunk küldetése

kuldetes 3A Földgömb alkotóközössége – tagjai szintén kutatók, expedíció szervezők – 2009-ben hívta életre a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítványt. Szervezetünk hiánypótló, elsődleges feladatának tekinti az expedíciós kutatás társadalmi beágyazódásának elősegítését, a hazai expedíciós kultúra egykori fényének helyreállítását. A célok elérése érdekében alapítványunk ismeretterjesztő, tehetségkutató tevékenységet végez, szakmai támogatást nyújt az induló, vagy már eredményeket elért expedícióknak, de saját kutatatást is folytat, mely mintaként szolgálhat más expedíciók hatékony lebonyolításához.

Alapítványunk kiemelt fontosságúnak tartja, a kutatóexpedíciók munkájának, eredményeinek széleskörű megismertetését, mellyel azok fontosságát, társadalmi hasznát kívánjuk hangsúlyozni. E célból rendezvényket, kiállításokat szervezünk, de az alapítvánnyal szorosan együttműködő Földgömb magazin, mint médiafelület is nagy segítségre van ezen munkánkban. E programok a kutatóutánpótlás elősegítésében is fontos szerepet játszanak, hiszen kedvet, érdeklődést ébresztenek a fiatal generációkban a természettudományos kutatómunka iránt, bemutatják a feladat szépségét, izgalmát, fontosságát, megismertetik a jövő generációit a kutatói életpályában rejlő lehetőségekkel, kedvet csinálnak a kutatói pálya választásához. Ismeretterjesztő rendezvényeinkkel, kiadványainkkal, egyúttal fel kívánjuk hívni az expedíciós kultúra tudományos gyökereire is a figyelmet, segíteni kívánjuk a kutatóexpedíciók társadalmi beágyazódását, amely hosszú távon növeli a kutatások támogatottságát, financiális lehetőségeit. Alapítványunk által szervezett legnagyobb ismeretterjesztő esemény a Felfedezők Napja.

A tudományos kutatóexpedíciók megvalósításához legtöbb esetben jelentős pénzforrás szükséges, melynek megteremtése nem kis feladatot ró a kutatókra. Forrásokat elsősorban azon szponzorok biztosítanak, amelyek vállalati CSR startégiájába beleilleszthető az adott expedíció küldetése. Nehéz azonban egy cég vezetésének eldöntenie, hogy egy szerveződő tudományos expedíció mennyiben valósítja meg azokat a terveket, amelyeket kitűzött. Legalább ilyen nehéz helyzettel kell megküzdenie a szervezőknek is, hogy felkutassák azokat a cégeket, amelyek hajlandók áldozni a tudományos kutatásokra saját forrásaikból. Alapítványunk ezen a helyzeten is javítani kíván. Egyfajta minőségbiztosításként a szponzorok számára alapítványunk hiteles információval tud szolgálni a szerveződő, vagy már működő kutatási projektekkel kapcsolatosan. E célok megvalósításának érdekében alapítottuk meg a Magyar Felfedező Nagydíjat, melyet minden évben egy kiemelkedő teljesítményt elért kutatónak ítél oda az alapítvány kuratóriuma.

A kutatóutánpótlás szempontjából a tehetségkutatás, tehetséggondozás legalább olyan jelentőséggel bír, mint az ismeretterjesztő munkánk. E célunk megvalósítására indította útjára  alapítványunk a Földgömb Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt, mely mára az egyik legrangosabb tanulmányi versennyé vált Magyarországon. Ezen túlmenően az alapítvány munkatársai, segítői számos más földrajzverseny lebonyolításában, tanulmányutak, terepi kutatási lehetőség megszervezésével járulnak hozzá a jövő kutatógenerációjának kiműveléséhez.

Az alapítványunk saját maga is szervez kutatóexpedíciókat. Ezek célja a tudományos eredmények elérésén túlmenően egyfajta minta létrehozása mások számára. Lehetőség továbbá arra is, hogy növeljük az expedíciós kutatómunka médiajelenlétét, társadalmi ismertségét. E célból indult 2012-ben a Földgömb-Atacama Klímamonitoring Expedíció-sorozat, mely eredményeként egy hosszútávú klímavizsgálatot végzünk kiemelt médiafigyelem mellett a Föld legmagasabb vulkánján a 6893 méter magas Ojos del Saladon. A program mára azonban túlnőtt eredeti céljain és chilei partereinkkel közösen létrehoztuk a PermaChile+ Klíma- és Vízbázismonitoring Hálózatot.

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány