Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

Az immár 13. éve, rendszeresen megszervezett expedíció célja a Bakonyban található, mára már világhírűvé vált, iharkúti ősgerinces lelőhely szisztematikus őslénytani feltárása.

Az őslénytan manapság igen sokat népszerűsített területe a mezozoikum (földtörténeti középkor) gerinceseinek kutatása. A világon állítólag a második legismertebb szó a "dinoszaurusz" (közvetlenül egy népszerű üdítőital márka után...). A dinoszauruszok mellett sok más, a földtörténeti középkorban élt élőlény nevével találkozhatunk ismeretterjesztő filmekben, könyvesboltok polcain, vagy hollywoodi filmekben. A legtöbben a paleontológusokat (az egykori élet kutatóit) vadregényes tájakon, sivatagokban terepjáróval bóklászó kalandornak képzelik el. Kevesen gondolnák, hogy nem kell egzotikus országokba utazni ahhoz, hogy az ember nagyszerű, különleges ősmaradványokra bukkanjon. Hazánk igen gazdag ősmaradványokban. Azonban a mezozoikumból főként tengeri üledékek, így tengeri élőlények fosszíliái ismertek Magyarországról, a mezozoos szárazföldi élővilágnak nagyon kevés nyoma maradt.

Így a mai Magyarország területén a mai napig egyedülálló az a lelőhely, mellyel a kutatócsoport foglalkozik: a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció. Mit is takar ez a hangzatos elnevezés?

E név nem csupán egy gyűjtőexpedíciót, hanem sokkal inkább egy kutatócsoportot takar, mely nemcsak dinoszauruszokkal foglalkozik, hanem a bakonyi késő-kréta szárazföldi gerinces lelőhely élővilágával. A tényleges terepi munkálatok, ásatások mellett a kutatócsoport a lelőhelyről előkerült ősmaradványok tudományos feldolgozását, dokumentálását, szaklapokban történő leközlését is végzi, a hazai és a nemzetközi tudományos közönség elé konferenciákon tárja eredményeit. A felfedezésekről a hazai nagyközönség a Magyar Televízió Delta című műsorából, az Élet és Tudomány hetilapból, a Természet Világa folyóiratból, A Földgömb, a National Geographic Magyarország, illetve az Explorer magazinokból értesülhetett. A bakonyi leletek már részben megtekinthetők voltak a Magyar Természettudományi Múzeum "Tollas Dinoszauruszok Kínából" kiállításának alkalmából, továbbá a Csodák Palotája által rendezett kiállítás részeként is.

Helyszín: Iharkút, Bakony
Időpontja: 2013. július 29-augusztus 18.
Az expedíció vezetője: Ősi Attila
Az expedíció tagjai: Makádi László, Prondvai Edina, Botfalvai Gábor

www.magyardinoszaurusz.hu

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány