Csomád Vulkánexpedíció

csomad

Az ELTE Kőzettan-geokémia Tanszékének kutatói az elmúlt években Csomádon több kutatóexpedíció keretében vizsgálták az egykori tűzhányó képződményeit, ami alapján rekonstruálták a vulkáni kitörések lefolyását és a vulkáni alatti magmakamrában végbement folyamatokat.

Vannak vulkánok a Kárpát-medencében? Nos, bár meglepőnek tűnik a kérdése, de az elmúlt 20 millió évben nagyon változatos vulkáni működés jellemezte térségünket és ez a folyamat még néhány százezer éve is tartott. A legutolsó kitörések Selmecbánya közelében, a Garam völgyében (100 ezer éve), az Olt völgyében, a Persányi-hegység nyugati oldalában (600-700 ezer éve), valamint a Tusnádfürdő melletti Csomádon zajlottak. A legutolsó vulkánkitörés kutatásaink alapján 32 ezer éve történt.

Az elmúlt években több kutatóexpedíció keretében vizsgáltuk e tűzhányó képződményeit, ami alapján rekonstruáltuk a vulkáni kitörések lefolyását és a vulkáni alatti magmakamrában végbement folyamatokat. Megelevenednek az izzó lávadóm-kitüremkedések és a vulkán több tíz kilométeres környezetét horzsakődarabokkal és vulkáni hamuval betakaró heves robbanásos kitörések. Kutatásaink során arra is választ keresünk, hogy mi a helyzet most, mi van a tűzhányó alatt és lehet-e még folytatása a vulkáni működésnek!

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány