Zöldmegoldások Dél-Amerikától Hollandiáig – telt ház a Zöldgömb Fesztiválon!

A Földgömb magazin alkotóközössége és a Környezetipari Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 2018. október 28-án rendezte meg – idén immár második alkalommal – a Zöld­gömb Fesztivált az Akvárium Klubban. A Zöldgömb Fesztivál fővédnöke Dr. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke volt.

Vendégünk volt Verónica Chahin Chile és René van Hell Hollandia nagykövete, akikkel or­szá­gaik zöld stratégiájáról beszélttünk. Hollandiában régre nyúló hagyománya van a kör­nye­­zetbarát gondolkodásnak, de ma már külön minisztériuma is van a klímaváltozás ügyé­nek. Chilében ugyanakkor nagyobb sebességre kapcsolt a zöldipar és a zöldenergia fej­less­té­se, melyet az ország gazdaságának gyors növekedése megvalósíthatóvá is tesz. Mindkét or­szá­got komolyan veszélyezteti a klímaváltozás negatív hatása ezért is fontos, hogy meg­fe­le­lő válaszokat adjanak a 21. század egyik legnagyobb kihíávsára. Vendégeink a látogatók kér­dé­seire is válaszoltak.

A nap fénypontjaként vidám sorsolás vette kezedetét: a nagykövetek húzák ki a nyerteseket és adták át az ajándékokat 7próba-játékosaink nagy meglepetésére és örömére.

A számos szórakoztató, ismeretterjesztő játék és feladat mellett előadások és pó­di­um­­beszélgetések keretében kaptak választ a látogatók többek között olyan témák­ban, mint:

  • A kültéri levegőminőség-javításán túl vajon mit tehetünk a beltéri levegővel?
  • Az önvezető járművek is és a dugódíj is hasznos megoldás környezeti szempontból.
  • A különböző szigetelőanyagok milyen hatékonysággal csökkentik a környezetterhelést.
  • Hogyan mérhető a városi fák telepítésének hasznossága és ez miért kiemelt jelentőségű a városi klíma szempontjából?
  • Megfelelő tájolással és építőanyagok használatával hogyan lehet legjobban kihasználni a környezeti sajátosságokat?
  • Milyen lehetőségek rejlenek a szélerőművek telepítésében, a szélenergia hasznosításában?
  • Egyik előadásunk tudományos érvekkel cáfolta azokat a mítoszokat, miszerint: a gazdasági növekedés megoldja a környezeti problémákat, csökkenti a társadalmi különbségeket és munkahelyeket teremt.

A Zöldgömb Fesztivál egyik kiemelt témája volt a Hulladékgazdálkodás kérdése, mely két szekciót ölelt fel: “Hulladék vagy szemét? Mit kezdjünk vele és mit ne?!”; Újrahasznosítás: divat, dizájn”, melynek szakmai támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezettudatos Nevelésért és Szemléletformálásért Felelős Főosztálya volt. 

Több előadáshoz kapcsolódóan a Földgömb magazin novemberi, zöldszámában olvashatnak részleteket!

Egyik látogatónk véleménye: “Mindegyik előadó akit hallottam tegnap lelkes volt, rengeteg jó ötlettel. Nagyon érdekes és izgalmas volt ez a fesztivál, jó volt látni, hogy ennyi érdeklődőt vonzott (szinte nem lehetett elférni az Akváriumban) és, hogy minden korosztályból sokan megjelentek, sok gyerek, fiatal és idős is volt.”

0zgf 2018 2

0zgf 2018 3

0zgf 2018 4

Utoljára frissítve: 2019. március 31., vasárnap 01:23

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány