10. Földgömb Földrajzverseny

10 éve indítottuk útjára a Földgömb Nemzetközi Középiskolai Tanulmányi versenyt. Ezalatt több ezer csapat vett részt a megmérettetésen, több mint 5 millió forint értékű díjat osztottunk. A verseny első 7 évéből feladatgyűjtemény jelent meg, és rengeteg mosolyt csalt a résztvevők arcára a verseny atyja: Gruber László tanárúr.

A 10. jubileumi verseny kiemelt témaköre Nyugat- és Észak-Európa földrajza volt. A verseny feladatai alapvetően az általános és középiskolai tananyagra, aktuális hírekre és az általános műveltségre épültek. A felkészülést a Földgömb magazinban, a témához kapcsolódó cikkek, írások megadásával színesítettük.

Az elődöntőből a legjobb 16 csapat juthatott tovább a középdöntőbe, mely 2018. március 23-án, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban került megrendezésre. A középdöntő írásbeli feladatait központilag írták meg a versenyzők, ahol a szervezőbizottság ellenőrizte a verseny szabályos menetét.
Innen a legjobban teljesítő 8 csapat jutott be a másnap megrendezésre kerülő döntőbe, melynek szintén a bonyhádi iskola adott otthont. A döntő 10 feladatból állt. A versenyzők találkozhattak tesztfeladatokkal, igaz-hamis állításokkal, Kérdezz! Felelek játékkal, és kvízjáték szerű villámkérdésekkel. Egy-egy feladatkör végén a helyezések alapján jutottak pontokhoz a csapatok. A kilencedik kör végén kiderült, hogy kik versenghetnek a az 1.,2.,3. és 4. helyezésért, valamint, hogy kik a 5.,6.,7., és 8. helyért. A verseny során olyan szoros állás alakult ki az első két helyen, hogy villámkérdések döntöttek.

Végül a legjobbak Gyuris Imre és Virág Nándor, felkészítő tanáruk Szőllősy László és Szőllősyné Pálfi Melinda lettek, akik a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból érkeztek.

A verseny atyját, Gruber Lászlót születésnapi tortával leptük meg, melyet aztán a versenyzőkkel együtt fogyasztott el.

verseny 2018 gruber laci

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány