Magyar tudástranszfer Chilébe

szalag atvagas

Chile a Föld kivételes természti laboratóruma is, mely az idei évtől új kutatóközpontnak ad helyet. A tudományos munka elindításához az Atacama-sivatagban már 5 éve dolgozó magyar kutatócsoportot kérte fel a régiós kormányzat. Alapítványunk delegációja a Környezeti és Technológiai Kutatóközpont átadó ünnepségére utazott Chilébe, Vallenarba.

A március 16-i ceremónián előadást tartott a kutatási program irányítója, Dr. Nagy Balázs az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője és Heiling Zsolt, a kutatási program szervezője. A központot Miguel Vargas Correa az Atacama Régió kormányzója adta át, a Huascói járás vezetője, Vallenar polgármestere, valamint Ibar Espinoza Saavedra a CCIRA (Corporación para la Competividad e Innovación de la Región de Atacama) igazgatója közreműködésével. Az átadási ünnepségen Magyarországot Dr. Washington Alberto León Bon tiszteletbeli konzul képviselte.

Az avatást és az alapítóokirat aláírását követően a CCIRA igazgatója, Ibar Espinoza Saavedra és a magyar kutatási program képviseletében Tar Krisztina a Transdanubio Innovaciones SpA, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Chilei Partner Irodája részéről írt alá együttműködési megállapodást a kutatóközpont működtetéséről.

A megnyitót követően a meghívottak megtekinthették a Kálló Péter fotográfus felvételiből nyílt kiállítást, mely a Földgömb Atacama Klímamonitoring Expedíciót mutatja be. A kiállítás anyagát Magyarország chilei nagykövetsége bocsátotta a szervezők rendelkezésére.

A Földgömb Atacama Klímamonitoring Program kutatása ezzel új lendületet vesz. A jövőben magyar szakemberek bevonásával helyszíni laborháttérrel, az egész régióra kiterjesztve folytatódik majd a munka. A vizsgálat elsődleges célja, hogy meghatározza az Atacama Régió vízbázisát adó permafroszt (örökfagy) változásának dinamikáját a Száraz-Andok ezen vidékén, és választ adjon a térség vízellátását meghatározó egyre égetőbb kérdésekre.

A magyar kutatók 2012-ben műszerezték be a Föld legmagasabb vulkánját a 6893 méter magas Ojos del Saladót, mely a bolygó legmagasabban végzett klímamonitoring vizsgálata és immár konkrét eredményeket is hozott. Az átadási ünnepségen a magyar delegáció beszámolt az eddigi eredményekről és a bemutatta a jövőbeli terveket a régió vezetőinek, valamint a sajtónak.

A kutatóközpont a laborok felszerelését követően a tényleges működését még ebben az évben megkezdi, és már 2018-tól fogad magyar tudósokat a kutatási program megvalósítására.

A megnyitó ünnepséget követő napokban a kutatók előadást tartottak az Atacama Egyetemen, valamint Santiagóban találkoztak Gabriel Rodriguez Garcia-Huidobro nagykövet úrral, a chilei Külügyminisztérium Energia, Tudomány, Technológia és Innovációs Osztályának igazgatójával is a jövőbeni együttműködési lehetőségek egyeztetése céljából.

heiling zsolt ibar espinoza nagy balazs

Heiling Zsolt, Ibar Espinoza Saavedra és Nagy Balázs

kallo peter fotokiallitasa

Kálló Péter fotókiállítása

a kutatokozpont bejarata

A kutatóközpont bejárata

fogadas

Az ünnepély utáni fogadás

Utoljára frissítve: 2017. máj. 23., kedd 16:21

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány