2016-ban Ősi Attila a Magyar Felfedező Nagydíj tulajdonosa

osi attila mfn 2016

2016. május 21-én, a Felfedezők Napján negyedik alkalommal adta át alapítványunk a Magyar Felfedező Nagydíjat. Az elismerést idén Ősi Attilának, őslénytani feltáró munkájáért, a hazai dinoszauruszkutatásban tett nemzetközi jelentőségű felfedezéseiért és kimagasló csapatépítő, kutatásszervező tevékenysége elismeréseként ítélte oda.

Az oklevelet Dr. Mari László, a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára és Dr. Nagy Balázs a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át.

Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

Az immár 13. éve, rendszeresen megszervezett expedíció célja a Bakonyban található, mára már világhírűvé vált, iharkúti ősgerinces lelőhely szisztematikus őslénytani feltárása. Az őslénytan manapság igen sokat népszerűsített területe a mezozoikum (földtörténeti középkor) gerinceseinek kutatása. A világon állítólag a második legismertebb szó a "dinoszaurusz" (közvetlenül egy népszerű üdítőital márka után...). A dinoszauruszok mellett sok más, a földtörténeti középkorban élt élőlény nevével találkozhatunk ismeretterjesztő filmekben, könyvesboltok polcain, vagy hollywoodi filmekben. A legtöbben a paleontológusokat (az egykori élet kutatóit) vadregényes tájakon, sivatagokban terepjáróval bóklászó kalan­dor­nak képzelik el. Kevesen gondolnák, hogy nem kell egzotikus országokba utazni ahhoz, hogy az ember nagyszerű, különleges ősmaradványokra bukkanjon. Hazánk igen gazdag ősmaradványokban. Azonban a mezozoikumból főként tengeri üledékek, így tengeri élőlények fosszíliái ismertek Magyarországról, a mezozoos szárazföldi élővilágnak nagyon kevés nyoma maradt.

Helyszín: Iharkút, Bakony
Időpontja: 2016. július 25–augusztus 14.
Az expedíció vezetője: Ősi Attila
Az expedíció tagjai: Makádi László, Prondvai Edina, Botfalvai Gábor

Így a mai Magyarország területén a mai napig egyedülálló az a lelőhely, mellyel kutatócsoportunk foglalkozik: a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció. Mit is takar ez a hangzatos elnevezés?

E név nem csupán egy gyűjtőexpedíciót, hanem sokkal inkább egy kutató­csoportot takar, mely nemcsak dinoszauruszokkal foglalkozik, hanem a bakonyi késő-kréta szárazföldi gerinces lelőhely élővilágával. A tényleges terepi mun­ká­la­tok, ásatások mellett a kutatócsoport a lelőhelyről előkerült ősmaradványok tudo­mányos feldolgozását, dokumentálását, szaklapokban történő leközlését is végzi, a hazai és a nemzetközi tudományos közönség elé konferenciákon tárja eredményeit. A felfedezésekről a hazai nagyközönség a Magyar Televízió Delta című műsorából, az Élet és Tudomány hetilapból, a Természet Világa folyóiratból, A Földgömb, a National Geographic Magyarország, illetve az Explorer magazinokból értesülhetett. A bakonyi leletek már részben meg­te­kint­he­tők voltak a Magyar Természettudományi Múzeum "Tollas Dinoszauruszok Kínából" kiállításának alkalmából, továbbá a Csodák Palotája által rendezett kiállítás részeként is.

Ősi Attila e különleges vállalkozás motorja, kitartó munkájával a lelőhely meg­őr­zésén és a közönség számára is megtekintehető bemutatóhely kialakításán mun­kál­kodik.

osi attila mfn2 2016

Utoljára frissítve: 2016. július 27., szerda 19:48

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány