A kormányzóval is találkoztak kutatóink

atacama copiapo

Harmadik alkalommal végezte el embert próbáló klíma- és környezetkutató feladatait 2012 óta a magyar kutatócsoport a Chile és Argentína határán húzódó, 6893 méter magas Ojos del Saladón, a Föld legmagasabb vulkánján. Az idei évben Copiapó kormányzójának is bemutathatták a kutatás eredményeit.

A Dr. Nagy Balázs vezette expedíció nem csupán az Atacama Régió legnagyobb magassági szintjein (és a Föld általuk beműszerezett leg­ma­ga­sabb hegyén) dolgozott, de idén először lehetőségük nyílt eddigi kutatási eredményeiket a leg­magasabb régiós kormányzati szinten be is mutatni. Miguel Vargas Correa, az Atacama Régió kormányzója és a kabinet tagjai számára az expedíciót követően, a régió köz­pont­já­ban, Copiapó városban tartottak megbeszélést a kutatók és a politikusok a jövőbeni együtt­mű­ködési lehetőségekről. A helyi vezetés által stratégiai kérdésként tekintett kutatási ered­mé­nyek magyarázata: ez a Föld legszárazabb lakott területe, a magyar kutatók pedig a magas­hegyi vízjelenlétet változásait vizsgálják.

Sikeres adatvadászat

A kutatók a 4200 m-től 6893 m-ig 7 magassági szintben működő, évek óta folyamatosan dolgozó mérő­műszereiket sikeresen kiolvasták és az adatokat továbbították Magyarországra, elemzésre. Még a korábban a 6700 méter magas kráterben felszín alá helyezett műszerek is megkerültek, melye­ket a 2014-es expedíció során a vastag hóborítás miatt nem lehetett megtalálni. Így a Föld leg­magasabb beműszerezett hegyéről, az Ojos del Saladóról immár 4 éves adatsor áll ren­del­kezésre 2012-től a környezetváltozás és a vízjelenlét vizsgálatához. Az expedíció feladatai idén jócskán kibővültek. Más területek kutatóival együttműködve a terepi munka kiegészült meteorológiai, mikrobiológiai és geofizikai vizsgálatokkal is. 4200, 4500, 5200 és 5800 méteren geoelektromos szondával a felszín alatti jégjelenlétet vizsgálták, 5800 méteren 18 műszer rendszerbe állításával meteorológiai-energetikai állomást üzemeltettek közel két hétig, 3770, 4350, 5800, 5900 és 6500 m magasból, mikroorganizmusok benépesítette vizes élőhelyekről mintegy 40 üledék- és vízmintát gyűjtöttek, 5200, 5300 és 6000 méter magasból 3 szélcsapda 15 horda­lékgyűjtőjének anyagát gyűjtötték be, 5200 méterről 3 helyről vettek lumineszcens kor­meg­ha­tá­rozásra morénamintákat a kutatók. A terepi munkát idén segítette a kedvező – meglepően enyhe – időjárás is, valamint a szinte ele­nyé­sző hóborítás, ami a korábbi években sokszor okozott problémát a kutatóknak.

atacama szelmero

Szélsebességmérő telepítése

Chilei vízellátási gondok, magyar válaszok

A 2012-ben indított magyar kutatási programnak hazánk számára leginkább tudományos presztízsértéke van: a kutatók a Föld egyik legextrémebb területének felszín alatti jégburkát és kör­nye­zeti átalakulásait elemzik – egyedülállóan sok és sokféle adat alapján, s e „forró” kérdésre pedig erősen figyel a tudományos világ. Helyben viszont rendkívül fontosak a kutatás gyakorlati ered­mé­nyei az Atacama Régió számára, mely a világ legszárazabb területei közé tartozik, és a növekvő urbanizáció, valamint az értékes ásványkincsek (színes- és nemesfémek, lítium, stb.) kitermelése során számára egyre nagyobb kihívást jelent a vízellátás biztosítása. A kutatási program szervezői ezért kezdeményezték a párbeszédet a sivatagi régió vezetőivel. Chilei nagykövetségünk, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház chilei irodája segítségével létrejött a találkozón a régiót a legmagasabb szinten Miguel Vargas Correa kormányzó, valamint kabinetje képviselte. A közel 2 órás tárgyaláson a kutatók bemutatták a kutatási programot, annak eddigi eredményeit, és felvázolták a jövőbeni együttműködési lehetőségeket. Chilei oldalról rendkívül aktív érdeklődés övezte a prezentációt, és konkrét egyeztetések kezdődtek a további munka közös folytatására. A tárgyalást további megbeszélés követte a CCIRA régiós pályázati alapkezelő vezetőivel, mely további távlatokat nyitott a kutatómunka folytatásához.

Az expedíciót követően a kutatók Magyarország chilei nagykövetségén is beszámoltak eredményeikről a magyar közösség számára: a találkozóra meglepően sok érdeklődő érkezett, még a frissen indult Startup Chile program résztvevői is megjelentek. A 2014-ben újranyitott nagykövetség falai korántsem voltak ismeretlenek a magyar szakemberek számára, hiszen már a nyitás óta sok segítséget kapott a kutatócsoport a képviselet munkatársaitól. Ezúton is köszönet illeti Deák Miklós nagykövet urat és feleségét, valamint Pólyi Csaba konzul urat a rengeteg támogatásért. Külön köszönet illeti továbbá a kormányzói találkozó megszervezéséért Kerék Viktóriát és Tar Krisztinát a Magyar Nemzeti Kereskedőház részéről.

atacama csoportkep

A kutatók: Heiling Zsolt, Ignéczi Ádám, Dr. Nagy Balázs

atacama santiago

Előadás Magyarország santiagoi nagykövetségén

Az expedíció honlapja: atacama.expedicio.eu

Utoljára frissítve: 2016. július 27., szerda 19:02

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány