Irimiás Balázs a Magyar Felfedező Nagydíj tulajdonosa 2014-ben

felfedezonagydij irimias 2014 nagy

2014. május 17-én, a Felfedezők Napján ismét átadta a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány a Magyar Felfedező Nagydíjat. Az elismerést a kuratórium Irimiás Balázsnak, a Csoma Szobája Alapítvány vezetőjének ítélte oda nemzetközi hírű expedíciós feltáró, kulturális örökségmegőrző és értékteremtő himalájai munkája elismeréseként. Az oklevelet Dr. Nagy Balázs, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. Mari László a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára adta át.

Kultúramentés és Napiskola-építés a Himalájában

Egy himalájai kerékpártúrából műemlékmentő, oktató, iskolaépítő misszió lett, amely mára Magyarország egyik legnagyobb önkéntesküldő szervezete is. Mindezek szülőatyja Irimiás Balázs építész, akinek munkája eredményeként már hat éve rendszeresen indulnak nyaranta magyar önkéntesek, hogy a Kőrösi Csoma Sándor által egykor lakott Zanglai Palota helyreállításán és állagmegőrzésén dolgozzanak India nyugat-tibeti részén. Nemzetközi együttműködésben már több himalájai sztúpa helyreállításának szakmai vezetése is a Csoma Szobája Alapítványhoz köthető.

Sokéves értékmentő és értékteremtő munkája során a Csoma Szobája Alapítvány mindig is tudományos igényességgel állt hozzá az új kihívásokhoz és nehezen megközelíthető, magashegyi terepen végezte munkáját. Mindezt pedig a jelen összefüggéseibe helyezve, a helyi emberek érdekeit szem előtt tartva tette.

Az Irimiás Balázs vezette Csoma Szobája Alapítvány, Kőrösi Csoma Sándor emlékére elkezdte egy szolár elven működő, télen is a Nap által felmelegített iskola felépítését, ami az önkéntesek áldozatos munkájával, valamint a magán- és az üzleti szféra támogatásával valósul meg. A Himalájában eddig felépült Napiskolák a civil összefogás határokon átívelő erejének legjobb példái.

Utoljára frissítve: 2014. december 21., vasárnap 11:58

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány